Likava inšpirovala Sama Chalupku aj kňaza Štefana Hýroša

09.07.2011 Ružomberok

Likava/Bratislava 9. júla (TASR) - Hrad Likava stojí na strmom vápencovom brale Malého Choča neďaleko Ružomberka. Jeden z najmladších liptovských hradov postavili v polovici 14. storočia na doplnenie tamojšieho obranného hradného systému. Vybudoval ho zvolenský župan, magister, rytier Donč, ktorý v roku 1318 udelil aj mestské privilégiá Ružomberku. Prvá písomná zmienka o hrade pochádza z roku 1341.

Hrad bol začiatkom 18. storočia dejiskom bojov stavovských povstaní medzi rákocziovskými a cisárskymi vojskami, ktoré ho na jeseň 1707 dobyli a na rozkaz Františka Rakócziho II. zničili. Od tej doby leží v rozvalinách.

Hrad Likava bol najväčším stredovekým sídlom v regióne Liptova. Pomerne skromné sídlo s klenbami iba v pivničných priestoroch malo v ostatných miestnostiach drevené stropy. Jediným prepychom boli sklenené okná zo sklárne v Ľubochnianskej doline v stredoveku patriace k hradu.

Hrad Likava sa spomína v tvorbe Sama Chalupku. Báseň Likavský väzeň bola publikovaná v roku 1846 v časopise Orol tatranský pod názvom Jánošíkova umka. Patrí k ojedinelým básňam napísaným po slovensky z predrevolučného obdobia. Hrdina vo väzení rozmýšľa o svojom osude, osude svojho národa, pričom vyjadruje vieru, že tento bude raz slobodný.

Od rímskokatolíckeho kňaza a historika ružomberského rodáka Štefana Nikolaja Hýroša pochádza dielo Zámok Lykava a jeho páni, vydané vlastným nákladom v roku 1876. Je výsledkom starostlivého štúdia archívov miest Ružomberka a Slovenskej Ľupče a protokolov Liptovskej župy. Oceňované je najmä bohatstvo starostlivo a namáhavo zozbieraného všestranného historického materiálu.

Po rozsiahlych rekonštrukčných prácach bola v roku 2004 sprístupnená verejnosti Hunyadyho veža, v ktorej je umiestnená expozícia dejín hradu. Tvoria ju obrazové i hmotné exponáty.

Nad hradom Likava sa v júli 2005 zrazili dve mikroľahké lietadlá. Obeťami leteckého nešťastia boli dvaja maďarskí občania, druhá posádka prežila. zdroje: www.hrady.sk, www.muzeum.sk, www.klasici.sk
 

Vyberte región